sunnuntaina, kesäkuuta 05, 2016

Uusi lempitakki

Ihastuin pellavalankaan pari kesää sitten, kun neuloin itselleni pellavahuivin. Kaikesta epäuskosta huolimatta huivista tuli tosi kiva ja koska muutenkin tykkään pellavavaatteista, halusin neuloa itselleni pellavatakin. Tuumasta toimeen.

Fiinaneuleesta löysin Craftamman luomupellavalankaa ja kerrankin olin riittävän kärsivällinen, neuloin kolme mallitilkkua eri kokoisilla puikoilla ja pesin ne. Sitten tajusin unohtaneeni merkitä puikkokoot muistiin. Ärsytti. Ja eikun uutta mallitilkkua kehiin ja pesuun, jotta sain vahvistuksen hataralle muistilleni.

Seuraava ongelma syntyi mallista. Olin haaveillut Featherweight Cardiganista, mutta malli ei passannut minun harteilleni. Hihat tuntuivat ahtailta ja yläosa muutenkin epäsopivalta. Harmitti, koska kyseinen malli näytti muiden kuvissa täydelliseltä.

En jaksanut säätää sen enempää vaan päätin tehdä pellavatakin samalla hyväksi todetulla mallilla kuin lempivillatakkini. Ongelmana vain oli langan riittävyys. Ylhäältä alaspäin neulottaessa langan riittävyyttä on niin paljon helpompi säätää kuin toisinpäin. Taidot ja jaksaminen taas eivät riittäneet istutetun hihan neulomiseen ylhäältä alaspäin. No mutta. Jospa aloitan väliaikaisella aloituksella rintakehän kohdalta, neulon yläosan alhaalta ylöspäin, samoin hihat ja viimeiseksi helman ylhäältä alaspäin, koska sen pituus on vähiten kriittinen. Ja kaikista alun vastoinkäymisistä huolimatta tämä suunnitelma toimi heti kerrasta kunnolla.

Lempipellavatakki
Malli: 97 - 18 Swing by Drops design
Lanka: Craftamma pellava 395g
Puikot: nro 3,5

Sen verran muutin mallia, että kavensin etukappaleita ja neuloin kauluksesta samanlaisen kuin Featherweight Cardiganissa. Ja olen oikein tyytyväinen, takista tuli kokolailla sellainen kuin toivoin. Ainoastaan hihoja ehkä pitää jossain vaiheessa lyhentää.


Lanka oli oikein mukava uusi tuttavuus, eikä ole mennyt muutamassa pesussa vielä miksikään. Ainoa ällistys oli viimeisen kerän kohdalla, langassa oli solmu ja solmun jälkeen lanka oli huomattavasti ohuempaa. Onneksi pystyin säätämään niin että neuloin tämän ohuemman langan kaulukseen, jossa paksuuseroa ei huomaa. Olen nimittäin tosi huono reklamoimaan.

Pitkään se taas vei (eikä nappeja ole neulottu vieläkään kiinni), mutta onneksi lopputulos palkitsi vaivan. Tästä saattaa tulla tämän kesän lempitakki.