maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Kastemekko, kuitenkin!

Himo kastemekon tekemiseen jäi, vaikka neulotun version hylkäsinkin. Vaikken olekaan mikään ompeluvirtuoosi niin päätin silti kokeilla, ja yllätyin: siitähän tuli ihan käyttökelpoinen!



















Kommelluksitta ei kuitenkaan selvitty. Vaikka miten yritin valita päivän kirkkaimman hetken kankaiden leikkaamiseen niin silti sössin. Takahelmaan piti leikata halkio kappaleen keskelle. Arvatkaapa kuka leikkasi halkion myös etukappaleelle... Vaihtoehdot: a) osta lisää kangasta, b) yritä naamioida erhe. Päädyin vaihtoehtoon b. Korjatusta kohdasta tulee harvoin kaunista, mutta omasta mielestäni tällä kertaa onnisti. Satiininauhat näyttävät ihan kivoilta. Ehkä ne nyt eivät mene yksi yhteen merimiestyylin kanssa, mutta kelpasi minulle.



















Jälkiviisaana voin myös todeta näinkin yksinkertaisen asian: kannattaa tehdä napinläpi koetilkulle. Kastemekkoon tarvitsin kolme napinläpeä, ompelin niitä yhteensä seitsemän...

Onneksi jotain olen jo aikaisemmista ompeluksistani oppinutkin. Kiittelin itseäni mm. kankaan kunnollisesta kutistamisesta ja saumanvarojen huolellisesta mittaamisesta (ei ihme, ettei aikaisemmin mitkään hakit osuneet kohdilleen, kun saumanvarat olivat aina sinnepäin).

Varsinaisen onnistumisen elämyksen koin kaarrokkeen kanssa. Yleensä pikkupiiperrykset ja vuoritus päättyvät huonosti, mutta tähän olen tyytyväinen.














Muutenkin pieni ompelija minussa nostaa päätään. Koska aika on kortilla, ommellen saa enemmän aikaiseksi. Lisäpontta ompeluun saan siitä, että vihdoinkin ompelukoneelle ja saumurille on oma pöytä ja huone, jonne ompelukset saa jättää levälleen, ainakin hetkeksi. "Voidakseen kirjoittaa, naisella täytyy olla omaa rahaa ja oma huone." (V.Woolf) Voidakseen ommella, naisella täytyy olla omaa rahaa ja edes oma pöytä.

lauantaina, lokakuuta 07, 2006

Villahousutehtaan tyttö

Nyt on pakko lainata Lauran blogin mottoa: Ideoita on kuin luteita. Kaikenlaisia ideoita ja tarpeita on kyllä, mutta mistä löytyy aikaa niiden tekemiseen? Poika tarvitsisi liinailusäärystimet tai erikoispitkät sukat, myös villapipolla (sillä sahalaitaisella traditionaalisella mallilla) olisi käyttöä, samoin kuorihaalarilla, valkoisella collegetakilla ja liinailutakistakaan ei tässä taloudessa pahastuttaisi. Huokaus.

Täällä on aloitettu kuitenkin niistä, mitä tarvitaan eniten (ja jotka valmistuvat nopeiten) eli villavaippahousuilla.

Ensimmäiset kaipaavat vielä jonkinlaista neulahuovutettua koristusta. Mies on kuvataiteellisesti lahjakkaampi ja olen yrittänyt houkutella häntä huovutusneulan ääreen. Vielä ei ole onnistanut.


















Malli: Ruskovillan ohje nro 4
Lanka: Virtain villan hahtuvaa 55 g
Puikot: nro 5

Seuraavat housut näyttävät lörpsähtäneiltä, koska ne ovat märät. (Pakko oli jostain joustaa, muuten tämä postaus ei olisi ilmestynyt ikinä.)


















Malli: Ottobre
Lanka: Virtain villan hahtuvaa
Puikot: nro 6

Lisäksi puikoilta löytyy keskeneräisinä raitaviritelmät.


















Tämä namu hahtuvakiekko odottaa korkkaamistaan heti, kun nelosen sukkapuikot ilmoittavat olemassaolostaan. Harmittaa, sormet syyhyäis jo kovasti.















Seuraavalla kerralla lupaan postata jotain vähän haasteellisempaa.